Muntendam

Historie

Muntendam is een wegdorp in de knik van de zandrug, op de rand van het Dollardgebied en het veengebied. Vanaf de twaalfde en dertiende eeuw dienen de zandige ruggen bij Muntendam als ontginningsas voor de zogenoemde randveenontginningen. Hierdoor ontstaat een strokenverkaveling die haaks op de rug staat. Ten behoeve van deze ontginningen wordt in 1637 het Muntendammerdiep gegraven, drie jaar later gevolgd door het Meedenerdiep. Vanaf de zeventiende eeuw wordt het omliggende land systematisch ontgonnen. Op de kaart uit 1850 is deze verkaveling duidelijk te zien. Alleen polder De Wiede, aan de oostzijde van Muntendam, wijkt af. Het riviertje, de Oude Ae (of Munte), bepaalt door zijn kronkelige verloop de ruimtelijke structuur. De bebouwing volgt de weg over de zandrug, maar ook in het veen ontstaat lintbebouwing. Aan deze hoofdwegen staan in eerste instantie de grotere woonhuizen, de arbeiderswoningen staan in de zijstraatjes.

Bedrijvigheid

Het dorp groeit in de daaropvolgende de jaren sterk. Rond de Kerkstraat ontstaat het dorpshart en Muntendam en Veendam lijken aan elkaar te groeien. Op diverse plaatsen worden vrijstaande burgerwoningen gebouwd. Ook naar het westen (Tripscompagnie) wordt een weg aangelegd (Nieuweweg), gevolgd door vrijstaande arbeiderswoningen. Naast de protestantse kerk wordt in 1915 een baptistenkerk gebouwd. Ook een school verrijkt het dorp. De bedrijvigheid groeit mee, met onder andere een steenfabriek. Behalve via het water en de weg is het dorp ook met de paardentram vanuit Zuidbroek te bereiken en iets ten oosten van het dorp loopt een spoorlijn. In 1962 wordt de spoorlijn alweer gesloten voor personenvervoer, maar de N33 neemt de transportfunctie over.

Groei zet door

De groei van Muntendam zet door. Vooral na de Tweede Wereldoorlog hebben zich, grootschalige uitbreidingen plaatsgevonden. Als eerste zijn de éénkamerwoningen in de ‘Polder’ (globaal het gebied tussen de Ds. J. Hekhuisstraat en de Kerkstraat) vervangen door nieuwbouw. De woningen voldeden niet meer aan de eisen van de moderne tijd. Latere uitbreidingen vonden plaats aan de westzijde (Burgemeesterbuurt) en aan de noordzijde van de Kerkstraat, tussen het Meedenerdiep en het lint. Deze verstedelijking ging gepaard met de aanleg van parken, waardoor Muntendam nu nog een goede groenstructuur heeft. In de jaren zeventig en tachtig wordt aan de westzijde de woonwijk Ruitershorn gerealiseerd. De meer recentere uitbreidings wijken zijn de Biefkestreek, de Westerbouwte, Tolweg en de Wiede.

Schaive Klabbe

Tussenklappen

Natuurgebied

De Akkers

De Hervormde kerk

Kerstraat

Huis

Tussenklappen

Scroll naar boven